För varje hund ser livet annorlunda ut, fundera på vad din hunds liv kommer innehålla, vad ska hunden göra? Ska hunden jobba med något? Fundera på vad just du tycker är viktigt att hunden skall lära sig och kunna hantera i sitt liv.
Alla valpkurser passar inte alla valpar
Valpträning. De mest sökta efter ordet valpkurs på google, när vi har skaffat valp tycks vi vara väldigt engagerade i att träna mycket. Men behöver vi verkligen de? Och lägger vi våran tid på att träna rätt grejer? I de här inlägget kommer jag gå igenom de jag anser du bör veta om valpträning och allt där till.
Här är ett exempel:
Min hund skall bo med mig och min sambo i stan, vi är borta 4 timmar om dagen och behöver kunna lämna hunden ensam hemma. Jag är intresserad av att sköta pälsvården på hunden själv och de är ett stort intresse för mig att klippa hund. Jag vill även att hunden skall klara av att sitta stilla med mig på cafe och när jag är på kontoret. Det är viktigt för mig att hunden kan vara passiv och stanna kvar om jag parkerar den nånstans. Jag önskar också att den inte skall vara i sängen. Gå fint i koppel och inte dra och skälla efter passerande hundar och människor är också ett önskemål.
När du nu har satt upp en plan (som denna fast mer detaljerad) för hur du vill uppfostra din hund så är de viktigt att alla som är med hunden tränar samma sak konsekvent. Man får alltså inte slarva med rutinerna, hundar lär sig lätt att hitta kryphål och förhandla med oss om vi inte vet vad vi vill. Om tex. man tycker de är störande att hunden ska pressa sig ut genom dörren först är de viktigt för hunden att alla får den att vänta först innan ni kliver ut. Hunden kommer då sluta att försöka göra de den vill om den aldrig lyckas och får rutiner på hur man går ut genom dörren. Jag vill verkligen förstärka att om man alltid gör en och samma sak sen den varit valp så kommer hunden inte veta något annat och då inte försöka förhandla med oss varje gång. Har man inte lagt någon grund (regler och träning) för hunden de två första åren blir de kanske lite mer som ett rovdjur och svår hanterat. Jag vet inte.
Socialicering
En ny plats eller person varje dag.
Mellan 8 och 16 veckor skall du passa på att tillvänja hunden med sånt den kommer utsättas för i framtiden, här kommer en lista på det vanligaste i vårt människoliv.
Observera att all inlärning skall ske stegvis, du får alltså inte översvämma med intryck så valpen inte klarar av att ta in allt och återhämta sig. Korta pass, pauser, kliv in lite i de nya, kliv tillbaka till en trygg punkt.
- Barns läten och rörelsemönster.
- Olika människors utseenden
- Olika miljöer ( staden, havet, bilar ).
- Fordon (åka bil, buss, båt).
- Hantering av hunden, klappa, kamma, duscha, kloklipp.
- Olika ljud ( hushållsljud, gräsklippare, fyrvärkerier, ringklocka).
- Olika underlag (trappor, broar, hissar, glatta golv, stenar).
- Andra djur (katter, höns, hästar, hundar).
- Hundars språk och olika utseenden (dialekter).
Rumsrenhet
Vid 6 månader är de allra flesta hundarna rumsrena, små hundar som chihuahua har liten blåsa och tar oftast längre tid att få rumsrena. Du hjälper hunden med att förstå att det är ute dom ska kissa när du berömmer dom för att kissa ute och bär ut dom precis när de hänt en olycka inne. Du nonchalerar olyckor inne, säger ingenting bara bär ut hunden. Men ditt mål skall vara att förebygga såpass bra att de inte blir många olyckor inne, detta gör du genom att:
- Ta ut hunden lite efter den ätit eller druckit.
- Ta ut hunden när den lekt eller vart glad och energisk.
- Ta ut hunden direkt på morgonen och innan ni somnar.
Hundens utveckling
Vid 5 månaders ålder kommer den första fasen: valpen börjar intresserar sig för intressanta dofter och börjar följa olika spår ute. Hundägare börjar uppleva att hunden är svårare att få kontakt med ute eftersom de är annat som intresserar, nu är de viktigt att ni har grundat en bra relation med bra verktyg för att kunna kontrollera hunden i situationer. Ibland kan de innebära fara för hunden själv om den skulle agera helt utifrån sin instinkt i vårt människoliv.
Spökåldern
Spökåldern Inträffar också vid den här tiden 5-12 månader, hunden blir plötsligt rädd för sånt den inte har varit rädd för innan. Plötsliga ljud, konstiga objekt, cyklar eller skuggor. Detta har att göra med att valpen går från bebis till vuxen och behöver börja bli mer vaksam till saker i sin omgivning. Tidigare har valpen gått efter föräldradjuren utan att vara uppmärksam, men eftersom de närmar sig tiden då vargen utvandrar från flocken för att söka sig en partner så behöver den klara sig själv ute i naturen. Tvinga aldrig fram din hund då den uppvisar vaksamhet och eller osäkerhet. Jag hade bara gått förbi som vanligt och inte gjort någon grej av de, beteendet kommer släckas ut när hunden blivit äldre och van.
7-12 månader könsmogen:
Tiken löper för första gången och hanhunden börjar lyfta på benet. För dom större raserna dröjer ofta könsmogenheten till ca 18 månader. Leklusten minskar, och intresset för dig försvinner nästan helt när man är utomhus, lukter och andra hundar är för intressant när hormonnivåerna svajar. hunden får ett påtagligt förändrat beteende. Och många pausar ofta träningen här. Hunden har lite identitetskris. Bli inte arg på hunden, skapa inte frustration och pressa hunden till att lyda som innan. Oroa dig inte, de är inte förens hunden är 2-3 år du verkligen vet hur hunden är.
Belöningar
För att motivera en hund till att göra saker för oss kan vi använda sånt som hunden vill ha. Det kan tex. vara en intressant kissfläck, en boll, en godis, att få hoppa upp i soffan eller att få hälsa på en hunden. För att få tillgång till det den vill ha kan vi be hunden utföra ett arbete för oss först. Till våran fördel kan vi lära in olika saker som är praktiskt i vardagen med hjälp av en belöning som motiverar. Hundar jobbar inte alltid lika bra utan lön och ju jobbigare situation ju högre lön kräver hunden. Välja att komma på inkallning för en torrfoder kula? Nä då luktar jag hellre på den här intressanta fläcken, du konkurrerar alltså med fläcken. Men om du står och vifta med en oxfile då, kommer hunden då? läs https://www.klemminghundar.se/intressant-att-veta-om-beloningar/
Bok tips: Anders hallgren – motivation och drivkraft.
Hundträning
För mig tränar man alltid hund, från att man vaknar till att man går och lägger sig. De är inte så att man bara tränar hunden på hundkursen.
Hundsport är en annan träningsform. Om du är intresserad så finns de ett stort utbud av tex. nosework-kurs, personsök-kurs, kantarellsöks-kurs, agillity-kurs etc. Efter avslutad kurs kan du göra detta själv hemma.
Tricks träning är en rolig aktivitet som ni båda gynnas av. Det är bra för att bygga tillit och bygga relation med varandra men också att du får in kommandon som kan hjälpa dig hantera din hund praktiskt i vardagen. Många raser är extremt tacksamma av att få samarbeta och jobba med oss andra raser är mindre.
Bok tips: Klick & trick, Blygerhundar och kontaktkontraktet.
En klicker är en markör för rätt beteende (en gadget). Free shaping är när du fångar beteenden som hunden bjuder på med hjälp av klickern.
Boktips: shaping: effektiv och rolig hundträning – Fanny gott.
Tips och hjälp med hundträning
Vart vänder man sig då om man då står inför ett dilemma med hunden?
Var källkritisk, när du läser saker på internet så bör du vara försiktig. Många råd är väldigt generella eller helt orelevanta i dagsläget, mycket av de som kommer upp först har legat på nätet allra längst tid och fått mest klick. När de gäller trickträning så brukar generella råd fungera och då är tex. youtube alldeles utmärkt fenomen. Om du får problem med din hund tex. aggression eller rädsla, så är de nödvändigt att söka upp en hundpsykolog. Dom har oftast bättre koll på psykologi, sjukdomar och beteende än vad en hundinstruktör har. Det finns många bra föreläsningar online och live föreläsningar som anordnas av olika hundskolor man kan boka in sig på för att lära sig mer om hundspråk och beteenden. Böcker är till stor hjälp om du vill lära dig på egen hand.
Svenska bra författare:
- Anders hallgren
- Eva bodfält
- Kerstin malm
- Jessica mann
- Per jensen
Bästa böckerna
- Hundspråk etologi i ord och bild – Renee sjöberg
- Hunden människan och relationen – K.malm
- Alla böcker av andershallgren.se/bocker
- Blygerhundar – jessica mann
Favorit hundövningar till sällskapshund (klicka på länken för att komma till video):
- Sitt/ligg och stanna kvar https://www.youtube.com/watch?v=w2ptB77o0eA
- Grund till loss – Byteshandel / Dead or alive https://www.youtube.com/watch?v=0cU4d6rQeko
- Kontrollerat koppelgående (rutiner i kopplet) gå fot https://www.youtube.com/watch?v=t-IvDx0eaLc&t=280s
- Inkallning https://www.youtube.com/watch?v=eAYUYfPkBcw
Tillbehör
Det allra nödvändigaste enligt min erfarenhet.
- Halsband om hunden inte drar, sele om hunden drar. På valpar – alltid sele för att va försiktiga med deras halsar.
- Koppel 1-2 m/tuggstarkt-koppel för valpar som biter.
- Flexikoppel eller långlina för att öva följsamhet, kontakt och stanna. Flexikoppel är ej bra för promenader.
- En hundsäng/filt, hunden måste få ha sin egen frizon.
Tips! Ta med filten/sängen till nya platser, då vet hunden vart den kan ligga, som en trygg punkt i nya miljöer. Kolla vidare på hur man kan lära in gå till din plats ”filtträna”. Enligt mig de bästa du kan lära din hund.
- Ett litet apotek med: öronrengöring, shampoo och balsam, eltandborste, klosax, borste till din ras om den behöver kammas (tovkam för långa fina pälsar) sax om du klipper själv.
- Ett täcke, sätt även på hunden detta värmetäcke efter dusch och fön, när hunden fryser och skakar så spänner dom sig och dom kan bli stela i musklerna.
- Kong eller annan typ av aktiveringsmatskål, Låt hunden alltid få jobba lite för maten läs https://www.klemminghundar.se/5-satt-att-minska-svartjobb-lat-din-hund-jobba-for-maten/.
- En godisväska som du knäpper runt midjan, man har inte tid att gräva i fickan de här är ett måste för den som vill träna hund http://www.hund.se.
3 reaktioner på ”En och samma valpkurs passar inte alla valpar”
I like the efforts you have put in this, appreciate it for all the great content. Fina Ber Norman
Pingback: Ska jag skaffa en valp eller omplaceringshund? - Klemminghundar
Pingback: Valpträning, mina 5 bästa övningar för valpen. - Klemminghundar