Avreagera efter utfall i hundmöte

utfall i hundmöte

Övning för att Avreagera efter utfall i hundmöte

Cirkel: Att röra sig i en cirkel böjer kroppen i en mjuk båge, bågen hjälper kroppen att slappna av och sprida ett lugn, vi gynnar då ett hälsosammare rörelsemönster och kroppshållning. Den upprepade kontrollerade och lugna rörelsen i cirkeln hjälper hunden att tryggt gå in i känslan, bearbeta den och slutligen släppa den. Att hitta punkten inombords av lugn.

Vi hjälper hunden mobilisera kroppens energier till ett mer jordat läge. Övningen kan göras i ett akutläge för att lugna hunden men även i rehabiliterande syfte.

”Ni som har upplevt en rädd hund vet hur jobbigt det är när man inte kan göra någonting för att hjälpa dem. Men det finns faktiskt en övning som kan hjälpa och häromdagen fick jag prova den i skarpt läge. Övningen går ut på att man genom att gå i cirklar skapar en förutsägbarhet, en monotoni som låter hunden tryggt gå in i känslan istället för att försöka fly från den.
Jag drog fram en vattendunk och började gå runt. 5 varv åt ena hållet, 5 varv åt andra. Runt runt.

DETOX FÖR STRESS.

Ett motstånd hos hunden kan också innebära att du berör känslomässiga punkter i hunden som den jobbar hårt på att fly ifrån. En stor del i detoxen handlar om att lyfta dessa känslor till ytan för att bearbeta dem. Att det sker helt utan motstånd vore konstigt. Med det sagt, det som hunden har svårt för, det är extra viktigt att lägga tid på, men anpassa till hunden. Pusha lagom mycket.

 

Ge kosttilskott

Långvarig stress bidrar till hormonell obalans, eftersom progesteron och DHEA är förstadier till både könshormoner och stresshormonet kortisol. När hunden stressar och har hög kortisolfrisättning över tid förbrukas det material som ska räcka till både kortisol och könshormoner och en obalans skapas. Men obalansen kan sträcka sig utöver könshormoner. Två vanligt förekommande i obalans är Gaba och Glutamat. Dessa två tillsammans har till syfte att vara som ett kontroll system i kroppen, där Gaba är bromsen och Glutamat är gasen. Gaba hjälper till att skapa en stabil rytm i kroppen, den hämmar beteenden, bromsar och hjälper till att skapa fokus och koncentration. De ger också effekter i att man blir vänlig och omsorgsfull. Gaba styr också rytmen i tarmarna vilket med en obalans kan leda till magproblem ofta med diarré som följd.
Glutamat är gasen och är en allmän accelerator. Den räknas som en upphetsande signalsubstans vilket betyder att de retar, triggar och ökar aktivitet och beteenden. Den arbetar i motsatt förhållande med GABA som är den lugnande och dämpande signalsubstansen.
Det är inte alltid som dessa två samverkar så bra, vilket gör att hunden kan få alldeles för mycket gas i förhållande till broms.
Att ”boosta” Gaba produktionen är sällan en dum idé då de gynnar en bra rytmen i kroppen, koncentrationsförmågan och ett mjukare förhållningssätt till sin omvärld.

 

Boosta Gaba. Det lättaste och mest naturliga sättet att hålla GABA-naturen balanserad är med kosten. Målet med GABA-naturen är att kroppen har tillräckligt med råmaterial – i detta fall komplexa kolhydrater – vilket skapar en ständig tillförsel av glutamin, aminosyran som är förelöpare till GABA.

· För att stärka produktionen av Gaba behöver kroppen magnesium, därför kan de vara en idé att köra en magnesium kur på hunden på 7 dagar
· Omega 3 fettsyran hjälper kroppens signalsubstanser transporteras i kroppen, så varför inte hälla på lite lax eller sälolja som är väldigt rik på just omega 3 på hundens kvällsmat.

Glutaminrik kost: bananer, nötlever, havre, kokos samt broccoli och linser (som bör kokas först)
Tryptofan: banan, kalkon, trikem- maxrelax preparat (kosttilskott)

Följdfråga jag alltid får, hur mycket magnesium ska man ge? Jag har ingen direkt vetenskap på det, men jag brukar ge en halv påse (diasporal) för större hund, en fjärdedel för mindre hund.

Vilodagar är viktig. De förebygger stress. De skapar kvalité i träningen man lagt ner. Hunden behöver vilan fysiskt såväl som mentalt och själsligt. Fuskar man med vilan så är det en tickande bomb som sen indirekt skapar problem i vardagen. Vilodagar innebär INGEN aktivitet. Vi kan inte förändra hur en hund känner i en situation men vi kan förändra hur hunden hanterar känslorna i situationen.

Övningen hjälper hunden bearbeta upplevelser och minnen som skapar oro, ångest eller panikkänslor. Skapar förutsättningar för hunden att sortera upplevelser. Det metodiska tappandet i sig har även en lugnande effekt som kan likna meditation.

Övningen kan göras som en ”akut åtgärd” under exempelvis en promenad, i anslutning till ett kurstillfälle där belastningen på hunden varit stor eller vid besök hos veterinären. Men den kan också göras retroaktivt rehabiliterande framför tv:n på kvällen eller som en del i ett holistiskt åtgärdsprogram. Avreaktioner (cirkla eller hoppa exempelvis) kan vara nödvändiga efteråt om hunden blev starkt påverkad av en viss situation.

Källa: online-kurs med hundsteg (sandra tellström)

https://www.youtube.com/watch?v=iLoefnr-6Vw

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen