Kontrollerat koppelgående

kontrollerat koppelgående

Börja applicera kontrollerat koppelgående idag!

 

OBS!

En valp behöver mycket fri och lite fot, det är helt enkelt för svårt då den upptäcker och miljötränar ute. Därför bör du gå i miljöer där de är väldigt lite stimuli så de lämpar sig att ha din hund på en 5meters lina. Ju mer hunden mognar och är mer tillgänglig för krav kan tiden i fot (bland triggers öka). Det är helt beroende på hunden och den behovs analys du gör hur mycket dom klarar att gå fint i koppel. 

Exempel

  • 2-4 mån 2% fot av promenaden 98% fri
  • 4-8 mån 5% fot 96% fri
  • 8-17 mån 15% fot 85% fri
  • 2år-3år 40% fot 60% fri
  • 5-10år 70% fot 30% fri osv.

Vad är kontrollerat koppelgående och när behövs det? 

Kontrollerat koppelgående började jag kalla det för ca 1,5år sen i samband me att jag passade tjänstehundar/ sånna som skulle bli för blinda personer. Dessa hundar visste inte att man kunde dra sig kors och tvärs ute på promenad utan när de korta kopplet åkte på så skulle man förflytta sig, endast gå fot. När sedan kopplet åkte av så sprang dom kors och tvärs och nosade. 

När behövs det?

I mitt arbete som hundpsykolog behövs det på alla hundar som är reaktiva ute eller drar i kopplet. En annan koppel rutin är något jag applicerar direkt.  För att du överhuvudtaget ens ska ha en chans att hinna med att ge hunden beskydd, annan uppgift eller avstånd så behöver du detta tänk. Hunden blir lugnare, känner sig mer fokuserad på uppgifter och samarbete.

Hur gör man och hur gör man inte?

Det viktiga är att du lär dig skilja på att gå och att rasta, rasta är hunden som gör vad den vill, nosa, kissa, gräva, springa, ta pinnar osv (belöning). Det vanligaste problemet är att man har blandat ihop dessa två, då rastar hunden sig och förflyttar sig lite emellanåt, detta blir lätt koppeldrag då hunden kan dra sig hit och dit. Dessutom tränar hunden väldigt mycket på att vara i sin egen värld, och om du har problem med t.e.x hundmöten så behöver hunden vara duktig på samarbete och kontakt ute först.

Nackdelen med att hunden är längst ut i kopplet i miljöer där det finns mycket stimuli är att  hunden kan ofta bli skrämd då den är längst ut i kopplet och får ta hand om all skit som dyker upp framför den först. Har man otur kan hunden utveckla sin egen strategi efter dessa erfarenheter t.e.x skälla på saker som plötsligt dyker upp. En till nackdel är att de ofta uppstår konflikt mellan ägaren och hunden då man argumenterar över småsaker som att hunden stannar vid en kissfläck för länge, tuggar på pinnar eller gör plötsliga drag mot saker den kan nå fram till. De finns ingen struktur och hunden vet inte vad som gäller. Dom drar och vi följer efter, varsågod så kan du träna din hund till att dra mer i kopplet.

Steg för steg på promenaden:

  1. Kalla inte hunden till dörren om den går upp i varv redan här, gå lugnt och hämta den, koppla. Förebygg en hög aktivitetsnivå genom att göra 10min av sök om du har en hund som lätt drar.
  2. Gå ut genom dörren tillsammans inte hunden först som en kanonkula redan där.
  3. Gå fot hela vägen ut som om du vore blind, belöna med att släppa ut hunden på långt koppel när ni kommit ut till en rastplats (detta kan vara direkt utanför dörren, säg fri).
  4. Lär hunden att gå fot inomhus och sätt signal på de – fot – gå tillsammans, sida vid sida – fri – långt koppel och rasta.
  5. När du bestämmer dig igen för att förflytta dig ta då kontakt med hunden när den är allert och söker din blick, pocka inte på hundens uppmärksamhet när dom har nosen påkopplad ”läser ” oftast när dom precis kissat brukar dom bli tillgängliga igen. Gör lockljudet, backa bak.
  6. Säg fot och mata in kopplet till kort när du bakat bak (för att signalera kom), stanna aldrig när ni går, släpp aldrig ut hunden när den drar i de korta kopplet.
  7. Säg fri när hunden går fint vid din sida, visa hunden ut mot kanten.
  8. Belöna med att låta hunden rasta sig på en yta du har fri sikt.
  9. Upprepa, in ut in ut, fot, fri, fot ger fri

I början begär man mindre fot än fri av hunden, när hunden blir äldre och inte lika nyfiken på omvärlden kan den föredra mer fot än fri, för där finns de störst sannolik för samarbete och kakor 😉 . När hunden är under 6 månader hade jag gått till platser hunden kan vara lös mest sen på promenaden mer fri än fot men de viktiga är att man sätter en signal på de och hunden lär sig spelreglerna. Behöver man gå i mycket trigger miljö typ om man bor i stan och måste till genom väldigt svåra stråk så bär jag valpen. En baby björn för valp är att föreslå. Hunden lär sig skillnaden på när den kan dra runt i kopplet och när man går fint. Jag har några videos på hur de ser ut på min youtubekanal.

Behöver du hjälp att få till en bra koppelrutin eller att hantera reaktiva möten ute kontakta mig på kontakt@klemminghundar.se

Lycka till, mvh sofia

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen