Hundar som drar i kopplet är dom oförskämda och olydiga? Det är inte fel att hunden drar i kopplet om man ser till dess psykologi. Till skillnad från en vinthund som har ett ganska svävande skritt så har en cockerspaniel eller irlänsk setter ett sicksackande rörelsemönster. Beroende på aktivitetsnivå, tidigare erfarenheter (av vad som faktiskt fungerar, när man vill något) påverkar hur hunden kommer ta sig fram utomhus.
Är de en ung aktiv hane? som har tikar i området? könsdriften kan bidra till ett ökat stresspåslag, de kan göra att den drar mer. Samtidigt som energin hos hunden kan göra att den vill gå snabbare. Tänk såhär om hunden hade vart lös vad hade den gjort då? Att hunden drar i kopplet kan också betyda att den har dåliga associationer till dig och din koppelhantering. LÄR DIG MER OM KOPPELHANTERING OCH VARFÖR HÄR Hunden vill alltså öka avståndet till dig och loss från kopplet. I dom flesta fall är koppeldrag en energifråga eller tidigare erfarenhet av att få komma dit man vill när man gasar på lite i kopplet. När de spänner i halsen eller selen, ja då kommer man framåt dit man vill tänker hunden.
Den primära faktorn att få din hund att gå fint i koppel
Utgår från en vanlig familjehund i exemplet. Grundbehoven hos en hund måste vara tillfredsställda, de innebär att de finns balans mellan mental stimulans/fysisk stimulans och psykiskt välmående. Det är grundläggande för all beteendeträning. Om hunden inte är tillfredsställd kommer de finnas en underliggande orsak där. Koppelhanteringen är den sekundära mest viktiga del i att få din hund att gå fint i kopplet enligt mig. Det ska vara positivt att vara kopplad, det skall inte betyda obehag tex. i form av att de är vi som drar i kopplet. Och det skall inte löna sig att dra kors och tvärs. En kissfläck kan ses som en förstärkare som hunden vill åt genom dragandet, om man inte vill ha en hund som drar i kopplet.
Bråka inte med hunden i kopplet, de är ingen dragkamp om vem som vinner.
Se upp för hundtränare som enbart lär ut att dra emot när hunden drar i kopplet, utan att individ anpassa:
Det finns dom som påstår att använda denna dragkamp som en inlärningsmetod. Jag säger bara BRÅKA INTE MED HUNDEN I KOPPLET. Den enda gången jag möter hundens drag i kopplet med ett starkare tryck emot är när det är nödsituation. När hunden annars hade dragit mig i backen så måste jag hålla emot eftersom de får större konsekvenser att åka i backen. Oavsett är den person som håller på att ramla när hunden gasar på inte säker att promenera med den hunden. En regel att komma ihåg är att man skall ha en hund som är fysiskt benägen att hantera. Om du väger 50kg tex. kanske de innebär för hög risk att gå ut med en hund som väger 70kg eftersom den kan dra omkull dig om den har den typen av beteenden. Det finns undantag då jag hade lagt detta som en symptomträning när hunden drar i kopplet:
- När du redan testat de andra under en lång period
- När hunden är helt utan rädslor
- När ni har en bra relation
- När hunden är mentalt mogen (över 3 år)
- När hunden är av den lite mentalt tuffare typen.
Hade jag haft en hund som efter många om och men ändå är jobbig i kopplet och kanske. Hade jag för min och hundens skull motionerat mera på andra sätt. Tex. springa lös på inhägnat område. Simmat, styrketränat, Klövjeväska, DW sele med vikt, kätting, springa på rullband etc. Koppelpromenader är då uteslutet att vara denna hundens hobbys.
Kontrollerat koppelgående.
I min metod kontrollerat koppelgående använder jag miljön för att skapa det enklast möjligt för hunden att göra rätt = att gå vid min sida. Det betyder att jag använder kissfläckarna/kanten till min fördel. Jag är sparsam med det goda, det hunden vill ha får den inte längre fri tillgång till, jag skämmer inte bort hunden. Jag belönar hunden med att få dra i kopplet efter att den har gått ett tag vid min sida. Att ha hunden tätt till min sida hjälper också hunden att må bättre när de uppkommer triggers. Cyklister, joggare eller andra hundar. Om jag då har hunden tätt vid min sida så hinner jag med att ge beskydd. Om hunden däremot är 1 meter ut från min kropp så blir de svårare för mig att fånga upp och beskydda hunden när obehag uppkommer. I värsta fall blir de hunden som stöter på triggern först och får dåliga erfarenheter, har jag däremot hunden vid mitt ben kan jag lätt ställa mig emellan hunden och triggern och kanske motbetinga. En hund som stöter på mycket obehag utomhus på egen tass utan att vi stöttar kan vara allmänt alert och nästan agera lite polis kring hörn eller stressigare miljöer. Hunden får kontrollbehov och går helst längst fram med nosen sökande i vädret och tänker bättre att attackera först än att bli attackerad. Hunden har alltså fått erfarenheter av tidigare obehag som har dykt upp utan att få vårat stöd och därför tror hunden att den måste hålla koll hela tiden. hunden söker och flackar i blicken när den inte nosar på marken. det finns många fördelar med att ha kort koppel. Var inte lat och släpp ut hunden i långt koppel bara för att den drar vid din sidan, då belönar du just det beteendet – att dra mot saker. Belöna nära ditt ben vid din sida lite då och då så förstärker du positivt att gå nära dig.
Egentligen är de en väldigt konstig sak för hundar att vara fast i ett koppel, men dom blir vana.
Att gå är inte samma sak som att rasta.
- Snälla lär dig skilja på att rasta och att gå från A till B. Just när man förflyttar sig finns de större risk för att det blir skarpa lägen, just därför behöver du beskydda hunden från de obehag som dyker upp eller snabbt kunna ge hunden en godis. Och ta ut avstånd.
- När man rastar så måste hunden få göra sina behov och läsa tidningen, hunden är då mycket på offline-mode och upptagen med sitt. Passa på att ringa en vän eller swipa lite på tinder du me. Låt hunden bestämma när den vill gå eller fånga den när den är online igen och söker din blick.
Fri uppsikt.
Tänk på att ha fri översikt när du rastar hunden om den är reaktiv mot andra hundar. Du förhindrar att de blir utfall och utan att du hinner med att fånga upp (motbetinga eller skvallerträna). Om du rastar hunden samtidigt som du går blir de mycket större sannolikt utfall eftersom hunden är offline och 1-2 meter från din kropp. Hunden blir också uppmärksam på triggern när den är alldeles för nära eftersom miljön är lite mer kringelikrok/hörn/gator osv. Det finns många fördelar både för oss och hunden med kontrollerat koppelgående.
Se hur belöning med premacks princip ser ut i kontrollerat koppelgående, bara för att demonstrera själva belöningen av att man begärt att hunden ska gå vid sidan: se exempel video