Koppel, kontakt och följsamhet

Koppel, kontakt och följsamhet

Här kommer några bra övningar på ämnet, vissa har video och andra inte.

1.Koppelhantering – följsamhet, detta leder till bra kontakt

2. Följsamhet – belöna spontan kontakt (enkelt, gör bara nån vecka)

3. Brytsignal (klassisk betingning, samma som namnet träning fast använd ett ljud istället t.e.x pussljud som skär i hundens öra)

4. Kom, samma som brytsignal men om hunden är en bit från dig räcker det att backa och stampa lite med fötterna så brukar hundar attraheras till att komma. Belöna nära kroppen samtidigt som du tar i halsbandet WINWIN (anti smit övning) hanteringsträning.

5. Bygg uthållighet – kontakt ute, börja smått – gör trix ute, gärna i förhållande till miljön då de blir lättare för hunden att förstå då. Så kallad stationsträning. Detta ökar sammarbete och kontakt ute.

6. Gå fint i koppel. Sätt signal på beteendet gå vid sidan t.e.x gå här använd GPS eller omvänt lockande, kom ihåg att tona bort GPSEN, omvänt lockande andvänds när du verkligen vill att hunden ska tydligt förstå och vara kvar i fotgående”

7. Början till inkallning, börja jobba med brytsignal på 5-10m (valpträning) nästa steg är att börja träna en pumpand inkallningssignal med visselpipa på 10-50m som ett bryt. Byte från brytsignal (pussljud) till visselpipa eller ett högt skrik HIIIIIIIIIT, de måste höras starkt. 

Detta hinner vi inte på valpkursen, först måste hunden va bra på att vända bort från trigger på nära håll. Gå min inkallningskurs sen vid 6månaders ålder. Se alla mina kurser här på sidan under fliken kurser 🙂 

hundgodisväska

Köp 10m, 5m koppel här https://labanbags.com/collections/all

Valpar brukar inte va lika attraherade av omgivningen och är därför följsamma men en del av att bli unghund innebär att utforska miljön så säkra verkligen upp med sele och lina i den perioden och träna inkallning mot spår, vilt, mötande hundar och människor.

Video på alla övningar jag nämt ovan, klicka på play för att se filmen

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen