Rädsla är en känsla. En känsla som uppkommer när en individ upplever fara. Inbillad eller verklig fara spelar ingen roll, man reagerar likadant.

Rädsla hos hund

Den huvudsakliga funktionen av rädsla är att utlösa en passande reaktion. En reaktion som gör att man kan ta sig undan faran och överleva. Rent evolutionärt är rädsla jättebra eftersom det hjälpt oss och hundarna att överleva ända tills nu. 

Första reaktionen är oftast inte medveten. Det är en rent instinktiv reaktion. Rädsla är alltså inget vi kan bestämma över. Vi kan inte bestämma om och när vi ska känna det eller framför allt kanske när vi inte ska känna det. 

Eftersom det är en känsla som vi inte kan påverka med vårt medvetande så kan vi heller inte förstärka rädslan genom att tex ge en hund som är rädd godis. Den kommer inte bli mer rädd av att få något gott serverat. 

När en individ upplever fara så utlöses både fysiologiska reaktioner i kroppen och beteendemässiga reaktioner. Man agerar och försöker hantera hotet. Den första reaktion som uppstår är oftast en beteendereaktion. Detta är för att det är mest ekonomiskt för kroppen att bara ta sig bort från hotet eller faran. 

Kan du bara fly undan och undvika att bli uppäten eller flytta dig från solen till skuggan innan du blir överhettad så är det ju jättebra, problem solved liksom.

Problemet med vår miljö

Problemet är att den ofta inte är anpassad till hundar. De kan kanske inte välja en passande beteendereaktion. De kan inte gå undan när de vill, de har ofta inte möjligheten att fly, de kan inte äta när de är hungriga eller ta sig undan hot på samma sätt som vilda djur kan ha möjlighet att göra. 

Att FLY är som sagt en av de 4 beteendereaktioner hunden kan göra när den blir rädd och har den inte det alternativet väljer den troligtvis ett annat beteende. 

Läsa hund

Ett annat problem är att vi människor inte alltid är så bra på att läsa av våra hundar, höra vad de säger till oss. När de visar sina små men tydliga stressignaler så lyssnar vi inte alltid eller tolkar fel. Det är inte så lätt att läsa av sin hund när man inte vet vad för signaler man ska titta efter.

Den andra beteendereaktionen FJANTA är nog den vi ofta missar. Vi uppfattar hunden som flamsig, ouppfostrad och glad, när den alldeles säkert är stressad. Här kan man se labradoren som överöser veterinären med slickar eller hunden som inte kan en enda signal man tidigare lärt den när den kommer på träningsplanen. Inte ovanligt ser man dessa även efter hunden upplevt något obehagligt, att hunden kommer och slickar en efter man bestraffat den tex. Detta är alltså inte en gest av kärlek.

I den kategorin hittar vi även de små lugnande signalerna som nosslick, gäspning, tasslyft och vifta på svansen. 

Härskarteknik

Vi människor har olika uppfattningar om hur vi ska hantera och träna hundar och det pratas om dominans, drifter och ledarskap där makt är en gemensam nämnare och uttrycks i olika slags bestraffningar. Vi gillar tydligen att ha makt över en annan individ, alltså att kunna kontrollera vår omgivning, precis som alla andra djur. Kanske drivs även vi av rädsla just där. Rädsla att tappa kontrollen..

Problemet med bestraffning

Hantering och träning av hundar på det sättet gör hunden mer osäker och skapar mer rädsla, då hunden inte har möjlighet att kontrollera omgivningen och undvika fara. Här kan man mycket väl se den tredje beteendereaktionen FRYSA

Om man inte har kunskapen kan man tro att det är en lugn hund. En hund som står helt stilla, en hund som ”accepterar” det man gör, men i själva verket är den så rädd att den inte vågar röra sig. Hunden blir oftast stel och spänd och det kan vara detta man ser innan hunden faktiskt markerar med tänderna. Jag tror det är då man får för sig att man har en hund som ”hugger helt oprovocerat”. Men så är det ju såklart inte, hunden har ju på sitt sätt försökt tala om att den inte vill vara med. 

Fäktas, fighta

Och den sista beteendereaktionen vid rädsla är då FÄKTA, där vi har ett djur som försvarar sig. Oftast för att den inte har någon annan utväg, men det kan också vara så att det är vad den lärt sig fungerar, när inget annat fungerar. 

Illustrationen tillsammans med flera andra om rädsla och stress finns att köpa på https://etologse.teachable.com/courses 

Skriver av Jannice Kindsjö – etolog och djurvårdare.

 

Privatträning

En beteendeutredning är en analys och kartläggning på hundens vanor, erfarenheter och hälsostatus.

Dela inlägget

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen